"Poslovni izazov zapadnog Balkana" u Budvi


Prelijepa Budva od 23. do 25. travnja bila je domaćin finala regionalnog natjecanja ''Poslovni izazov Zapadnog Balkana'' na kojem je sudjelovalo 20 učenika iz Hrvatske. Predstavnici Hrvatske finalisti su nacionalnog natjecanja Poslovni izazov, održanog 29. ožujka u organizaciji Visoke škole Nikola Šubić Zrinski i Udruge Poduzetni.

Poslovni izazov zapadnog Balkana trodnevni je događaj u kojem se pred timove učenika postavlja ''izazov'' – zadatak koji predstavlja neki od realnih poslovnih problema. Timovi osmišljavaju rješenje ovog problema i prezentiraju ga pred žirijem. U Izazovu, čiji je glavni organizator ''Junior Achievement in Serbia’’, sudjeluje 80 učenika čiji su timovi bili prvoplasirani na nacionalnim natjecanjima održanim u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Podijeljeni u timove po 4 sudionika (po jedan iz svake zemlje) učenici osmišljavaju ideju kao odgovor na „izazov“ koji im postavlja domaćin natjecanja.

Ovogodišnji zadatak

Zagreb, Sarajevo, Beograd i Podgorica gradovi su u koje dolaze mladi iz različitih krajeva – netko na fakultet, netko zbog posla, a netko zbog ljubavi. Život u velikom gradu je brz, dinamičan, nudi sadržaje koji lako mogu ispuniti dan i uvelike se razlikuje od života u manjim sredinama u kojima je danas sve teže zadržati mlade ljude.

Timovi su imali zadatak osmisliti proizvod ili uslugu koja je namijenjena razvoju ruralnih zajednica u regiji, a čija su ciljana skupina mladi.

Cilj natjecanja je učenicima pružiti uvid u suvremeni način poslovanja te ih motivirati na proaktivnost, samostalnost i provođenje inicijative. Također, dodatna vrijednost ovog natjecanja leži u važnosti povezivanja, tzv. ''networkinga'' među mladima na području zemalja zapadnog Balkana. Potiču se njihova suradnja i zajedničke aktivnosti i nakon samog natjecanja.

Na finalnom dijelu natjecanja, gdje su učenici prezentirali svoje ideje i poslovne planove, imali smo prilike čuti i vidjeti kako izgleda kreativnost srednjoškolaca u biznisu inspirirana razvojem ruralnih sredina. Raznolikost ideja koje su učenici prezentirali oduševila je žiri te su pobjednici izabrani u vrlo oštroj konkurenciji.

Među tri prvoplasirana tima bili su i učenici hrvatskih škola - Viktorija Franjčić i Sara Siladji iz Srednje škole Dugo Selo, a u pobjedničkom timu odlično se snašla Lucija Gržan iz Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac. Svi sudionici jedva čekaju sljedeći ''Izazov'', a sljedeće godine je domaćin upravo Hrvatska i Visoka škola za ekonomiju, poduzetništvo i upravljanje Nikola Šubić Zrinski.

 

 

I. MJESTO:

1. Aleksandra Vesković, Ekonomsko-trgovinska škola "Knjaz Miloš" Gornji Milanovac, Srbija

2. Lucija Gržan, Šumarska i drvodjeljska škola Karlovac, Hrvatska

3. Almedin Beganović, Elektrotehnička škola Tuzla, Bosna i Hercegovina

4. Uroš Kaludjerović, Elektrotehnička škola "Vaso Aligrudić", Danilovgrad, Crna Gora

 

II. MJESTO:

1. Aleksa Nišavić, Računarska gimnazija "Smart", Novi Sad, Srbija

2. Sara Siladji, Srednja škola Dugo Selo, Dugo Selo, Hrvatska

3. Slaven Žarić, SŠC "Nikola Tesla", Brod, Bosna i Hercegovina

4. Matilda Stjepčević, SMŠ "Mladost", Tivat, Crna Gora

 

III. MJESTO:

1. Viktorija Franjčić, Srednja škola Dugo Selo, Dugo Selo, Hrvatska

2. Sara Broćić, Srednja škola Dragačevo, Guča, Srbija

3. Matija Marović, SSŠ "Sergije Stanić", Podgorica, Crna Gora

4. Edina-Luisa Janić, Srednja mješovita škola, Živinice, Bosna i Hercegovina

 

 

Kako je sve izgledalo, pogledajte u galeriji slika.

  Galerija
Poslovni izazov 2019


  Kalendar
 |  2  |  2020
pon uto sri čet pet sub ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29