Maturalno putovanje u Grčku


23. kolovoza 2018. godine, u večernjim satima, okupili smo se ispred Muzeja Mimara odakle su naši ovogodišnji maturanti započeli svoje nezaboravno putovanje u Grčku i posljednju godinu srednjoškolskog obrazovanja.

Sljedećeg dana je grupa od 21 maturanta u pratnji troje profesora i vodiča stigla u Ankonu gdje smo se ukrcali na brod kojim ćemo ploviti do drugog jutra ovoga putovanja.

U samu zoru te subote stigli smo u luku Igoumenitsa odakle smo autobusom nastavili vožnju do grada Kalambake. Ondje se nalazi skupina grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama, a mi smo razgledali jedan od samostana Meteora (znači: lebdeće stijene ili stijene obješene o nebo). Te večeri družili smo se uz bazen hotela, a sljedeći nas je dan čekao put za Atenu.

Tijekom puta prema Ateni, posjetili smo starogrčko proročište Delfe te razgledali Riznicu Atenjana, muzej, kazalište i stadion. Razvijenost starogrčke civilizacije oduševila je sve prisutne, a dojam je upotpunio naš vodič svojim znanjem i popratnim pričama. Predvečer smo stigli u Atenu, zajedno prošetali do trga Omonia s kojega se vidi osvijetljena Akropola čije nas je razgledavanje čekalo sljedećega dana.

Četvrti dan bio je rezerviran za razgled Atene: Omonia, Sintagma, Parlament, antički stadion, Hadrijanov slavoluk, Akropola s prekrasnim Partenonom i Karijatidama, Novi muzej Akropole. Posjetili smo i Arheološki muzej te se oduševljeni svime viđenim vratili u hotel.

Došlo je vrijeme za napuštanje Atene s obzirom na to da nas je čekalo još mnogo kilometara za prijeći i znamenitosti za vidjeti. Krenuli smo prema luci Kyllini, ali smo zastali na Korintskom kanalu, u razgledu antičkoga kazališta Epidaurus i lokaliteta u Mikeni. U popodnevnim smo satima stigli u luku gdje smo se ukrcali na trajekt za otok Zakynthos. Večer su naši maturanti proveli zabavljajući se u jednom od mnogobrojnih klubova do kasnih sati.

Šestoga dana otišli smo na izlet brodom do plaže Navagio. Sviju nas je oduševila tirkizna boja mora, valovi koje smo sjekli brodom i male uvučene plaže s bijelim pijeskom. Nakon dvadesetak minuta vožnje, ugledali smo scenu s razglednice Zakynthosa. Bijeli pijesak, stari nasukani brod, more nama nepoznate plave boje. Nakon kupanja, krenuli smo brodom natrag, a putem nas je vodič uveo u jednu špilju, a potom dozvolio skakanje u more s broda. Učenici ni profesori nisu skrivali oduševljenje iznenađenjem ovoga izleta. Nakon povratka, odmora i večere (na kojoj ni ovoga dana nismo propustili uživanje u grčkoj salati, jogurtu i sirevima), maturante je čekao posljednji izlazak ovoga maturalca i tu su priliku dobro iskoristili i zabavili se.

Toga jutra činilo se kao da je posljednjih sedam dana proletjelo i već smo bili na letu Zakynthos – Zagreb. Sletjeli smo oko 11 sati po hrvatskom vremenu, a u zračnoj su luci roditelji već čekali svoje umorne, ali pune dojmova maturante.  Kalendar
 |  2  |  2020
pon uto sri čet pet sub ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29  

  O nama

Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski je privatna srednja škola koja suvremenim nastavnim metodama obrazuje mlade poslovne ljude za uspješno uključivanje u poslovni svijet.
Kvalitetu našeg programa i rada potvrđuje i priznaje Vijeće za ekonomsko obrazovanje (CEE) iz SAD.

  Kontaktirajte nas:
  Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel : + 385 1 36 95 588
E-pošta : katarina@zrinski.org