Stručna praksa kao spoj teorijskog i praktičnog znanja


Naša škola svake godine omogućuje svojim učenicima ekonomskog usmjerenja odlazak na stručnu praksu. Praksa, kao jedna od najboljih metoda učenja i svladavanja nastavnog sadržaja, omogućuje učenicima uvid u poslovne aktivnosti tvrtke. Učenici na novim „radnim mjestima“ odrađuju zadatke prema uputama mentora i na taj se način upoznaju s poslovanjem tvrtke.

Ove se godine stručna praksa za učenike prvih, drugih i trećih razreda održala od 20. 2. do 24. 2. 2017. godine. Kako učenici svake godine odlaze u druga poduzeća, cilj je istražiti i usporediti poslovanje tvrtki iz različitih industrija i na taj se način opredijeliti za buduće radno mjesto.

Prvi razredi svoju praksu odradili su u poduzeću NAMA d. d. u stečaju gdje su bili raspoređeni po odjelima ovisno o preferencijama učenika. Tamo su uspješno svladali vještine prodaje koje su potrebne svakom ekonomistu u daljnjem radu. Uz navedeno poduzeće, učenici su bili i u poduzećima INA d. d., Auto Habulin, Auto Štarkelj, Rost šport d. o. o. i Končar – Elektroindustrija d. d.

Drugi razredi svoju praksu odradili su u poduzećima: Auto Habulin, Auto Štarkelj, Marko projekt, Rost šport d. o. o., Drenik d. o. o., NAMA d. d. u stečaju, Kaufman i sin d. o. o. (Benetton Hrvatska), Euroherc osiguranje d. d., INA d. d., Auto Best i Insako d. o. o. Kako su učenici drugih razreda imali poduzeća različitih djelatnosti, imali su priliku međusobno podijeliti poslovna iskustva.

Treći razredi svoju praksu odradili su u poduzećima Hrvatska pošta d. d. i Končar – Elektroindustrija d. d. Učenici su bili raspoređeni na nekoliko lokacija Hrvatske pošte što se pokazalo dobrom praksom jer su mogli međusobno podijeliti svoja iskustva.

Sva su se poduzeća potrudila oko naših učenika te su im povodom njihove prakse omogućili jednodnevne ili dvodnevne edukacije o samom poduzeću i njihovom cjelokupnom poslovanju. Uz to je učenicima omogućen uvid u sve odjele, kao i detaljniji prikaz i rad u odjelu koji im je određen. Temeljem dobivenih podataka učenici su izradili projektne zadatke i prezentirali ih nastavnicima i ostalim učenicima naše škole.

Učenici su se s prakse vratili puni pozitivnih dojmova i sa željom za istraživanje i traženje novih poslovnih iskustava i izazova.


  O nama

Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski je privatna srednja škola koja suvremenim nastavnim metodama obrazuje mlade poslovne ljude za uspješno uključivanje u poslovni svijet.
Kvalitetu našeg programa i rada potvrđuje i priznaje Vijeće za ekonomsko obrazovanje (CEE) iz SAD.

  Kontaktirajte nas:
  Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel : + 385 1 36 95 588
E-pošta : katarina@zrinski.org