Posjetili smo Kuću Šenoa


U ponedjeljak, 13. veljače, učenici trećih razreda uputili su se u Kuću Šenoa u pratnji profesorica Zeba i Lukić.

U Kući smo se upoznali s kulturnom baštinom koju su stvorile četiri generacije obitelji Šenoa. Kućom nas je provela gospođa Jasmina Reis, nasljednica ostavštine obitelji Šenoa, koja i dalje radi na očuvanju obiteljske baštine.

Iz prve smo ruke čuli priču o svim Šenoama, s posebnim naglaskom na romanopisca, pjesnika, novinara, jezikotvorca, prevoditelja, kazališnog kritičara, dramaturga Augusta Šenou koji je za svoga kratkoga života napravio, napisao i ostavio nasljeđe koje ne bi stalo u dugovječni život nekoliko ljudi. Učenike je posebno oduševila soba u kojoj se nalaze namještaj, biblioteka i predmeti koji su pripadali Augustu Šenoi. U Kući se brižno čuva pisaći stol na kojem je Šenoa pisao svoje rečenice i stihove te naslonjač koji je pripadao Augustovom profesoru i prvom rektoru sveučilišta Matiji Mesiću, a koji je August kupio nakon njegove smrti. Saznali smo zanimljivosti iz njegova života i imali priliku pogledati albume s fotografijama, pisma i obiteljske dnevnike.

Kuća Šenoa prenosi novim generacijama spoznaju o obitelji Šenoa te pokušava realizirati zamisao Augusta Šenoe kako približiti knjigu mladima. Šenoa bi rekao:

"Na mlađima stoji svijet, njihov rad – naša budućnost."

"Obrazovanje naroda je zvijezda što nam uvijek pred očima lebdi..."

  Galerija
Ema proučava Šenou Pozivnica za bal Knjižnica Milana Šenoe Prijan Lovro Ostavština Branka Šenoe Učenici slušaju zanimljivo predavanje Šenoin pisaći stol


  Kalendar
 |  6  |  2018
pon uto sri čet pet sub ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

  O nama

Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski je privatna srednja škola koja suvremenim nastavnim metodama obrazuje mlade poslovne ljude za uspješno uključivanje u poslovni svijet.
Kvalitetu našeg programa i rada potvrđuje i priznaje Vijeće za ekonomsko obrazovanje (CEE) iz SAD.

  Kontaktirajte nas:
  Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel : + 385 1 36 95 588
E-pošta : katarina@zrinski.org