Kako je Nesbø oživio Shakespearea


Autor brojnih svjetskih bestselera, predstavnik skandinavskih pisaca kriminalističkih romana i kralj napetih zapleta, Jo Nesbø, ove je srijede, 9. svibnja, u GDK Gavella predstavio svoj novi roman, Macbeth.

Zahvaljujući gospođi Vlatki Hercigonji, učenici 2.b razreda i njihova razrednica te ravnatelj Škole imali su čast prisustvovati ovoj poslastici za sve knjigoljupce. Gospodin Nesbø strpljivo je odgovarao na pitanja koja mu je postavljala glumica Bojana Gregorić Vejzović. Osim o nastajanju njegove verzije Macbetha – koju je napisao po uzoru na Shakespeareovu slavnu, ali i „ukletu“ tragediju – Jo se osvrnuo na neka svoja ranija djela te na vlastitu svakodnevicu koja je sve samo ne uobičajena.

Kako je sam priznao, malo je nedostajalo da njegova verzija Macbetha ne ugleda svjetlo dana. Naime, Nesbøu je bilo ponuđeno da povodom 400. obljetnice smrti bezvremenskog Williama Shakespearea obradi neko njegovo djelo. Prvi njegov odgovor na tu ponudu bio je negativan jer – kako je sam rekao – nije navikao na pisanje po tuđim idejama. Na našu sreću, prihvatio je izazov i odlučio napisati svoju

verziju slavne tragedije iz 17. stoljeća.

Radnju je smjestio u 70-e godine 20. stoljeća, u neimenovani škotski gradić gdje neprestano traje borba protiv mita, korupcije i prodaje droge. Imena junaka ostala su ista, kao i kostur priče. Po Nesbøu, sinopsis je toliko dobro napisan da ga se ne može mijenjati, jedino je radnja prilagođena razdoblju u kojemu se odvija.

Nesbø nam je još jednom priuštio remek djelo koje će se zasigurno čitati ovoga ljeta.

  Galerija
Gospodin Nesbø odgovarao je i na maštovita pitanja publike Iščekivanje slavnog pisca


  Kalendar
 |  5  |  2019
pon uto sri čet pet sub ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

  O nama

Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski je privatna srednja škola koja suvremenim nastavnim metodama obrazuje mlade poslovne ljude za uspješno uključivanje u poslovni svijet.
Kvalitetu našeg programa i rada potvrđuje i priznaje Vijeće za ekonomsko obrazovanje (CEE) iz SAD.

  Kontaktirajte nas:
  Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski

Selska cesta 119, 10 110 Zagreb

Tel : + 385 1 36 95 588
E-pošta : katarina@zrinski.org